İç Cephe Boyası Nedir, Nasıl Kullanılır?

İç Cephe Boyası Nedir, Nasıl Kullanılır?

İç cephe boyası, tercih edilen duvar boyası çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Sentetik bazlı boyalar ile su bazlı boyaların, performansları ve özellikleri bakımından farklılıkları söz konusudur. Su bazlı boyalarda nefes alma özelliği mevcuttur; ancak sentetik bazlı boyalar için böyle bir durum söz konusu değildir. Bununla birlikte su bazlı boyalar, duvarda oluşan alkali etkisine karşı oldukça dirençlidir.

İç Cephe Boyası

Sentetik boyalarda silinme direnci su bazlı boyalara kıyasla oldukça yüksektir. Fakat sentetik duvar boyalarının sararma ihtimali mevcuttur. Su veya sentetik bazlı boya tercihine göre iç cephe boyalarının renk görünümlerinde de farklılıklar olabilir. Sentetik esaslı boyalar ile mat, yarı mat ve parlak bir görünüm elde edilebilirken su bazlı boyalar ile mat ve yarı mat bir görünüm elde edilebilir.

İç Cephe Boyası Nedir?

İç Cephe Boyası, renk için organik pigmentler içerir ve belli başlı organik pigmentler herhangi bir dış yüzey üzerine uygulandığı takdirde kaybolmaktadır. Belli başlı bir ortama ait katkıların olmaması, iç cephe boyaların dış cephede kullanılması, oldukça dezavantajlı bir durum yaratmaktadır. boyaları, en düşük uçucu organik maddeleri içermektedir. Bu organik maddelere lateks de dahildir. Bu nedenle içerdiği organik madde seviyesi oldukça düşük olan iç cephe boyalarını tercih etmeniz  kalite artışını sağlayacaktır. İç cephe boyaları, su bazlı ve sentetik bazlı olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yukarıda bahsettiğimiz özelliklere bağlı olarak kullanım alanlarında da değişiklik gösterirler. Bazı ortamlarda su bazlı boya kullanmak daha yararlı iken bazı ortamlarda ise sentetik bazlı boya tercih edilmektedir.

İç Cephe Boyası Nasıl Kullanılır?

İç cephe boyası yapmak için yüzeyin hazırlanması gerekmektedir. Boyanacak yüzeyin üzerinde herhangi bir pürüz veya kusur var ise giderilmelidir. Boyanın yüzeye daha kolay uygulanması ve bağlanması için, yapılacak olan astarlama işlemi öncesinde yüzey kesinlikle sağlamlaştırılmalıdır. Yüzeyin her türlü yağ, kir ve tozdan arındırılmış olması gerekmektedir. Boyanacak olan yüzeyde gerekiyorsa zımpara ile homojen bir görüntü sağlanmalıdır. Zımpara tozları giderildikten sonra, astar uygulaması iki kat olarak yapılmalıdır. Sonrasında iki astar arası macunlama işlemi gerçekleştirilir. Katlar arası en fazla üç veya dört saat beklenmeli ve 24 saat sonra boya uygulamasına geçilmelidir.