Metalik Boya Nedir & Nasıl Yapılır?

Metalik Boya Nedir & Nasıl Yapılır?

Otomotiv sektöründen duymaya alışkın olduğumuz metalik boya kavramı artık duvar boyaları arasında da yaygınlaştı. 2021 duvar boya trendlerinden biri olan metalik boyalar, içerisinde metalik pigmentler bulunan metalik sedef efektli boyalardır. Bu içerikte; metalik duvar boyası nedir, nasıl yapılır gibi sorularınızın ve çok daha fazlasının cevabını bulabilirsiniz.

Metalik Boya Nedir?

Metalik boyalar, üretim özellikleri ve kimyasal yapısı ile diğer boya türlerinden ayrılır. Temel özelliği boyanın ışığı yansıtmasıdır. İçerisinde metalik görünümlü sedef pigmentler bulunur ve bu sebeple son katta uygulanan metalik boya, uygulanan yüzeye parlak metalimsi bir görüntü verir. Aslında bunun temel sebebi, bu pigmentlerin ışığı yansıtması ve bu ışık oyununu, gözlerin parlak algılamasıdır. Duvarda metalik boya kullanıldığında, boyanın parlak yapısı sebebiyle duvar kendini belli eder ve mekanın ambiyansını kendi başına değiştirir. İç dekorasyonun da özenle yapılması tavsiye edilmektedir. Eşyaların rengi ile duvarın rengi arasında bir uyum sağlanması oldukça önemlidir.

Sandeco Metalik Boya Özellikleri Nelerdir ve Neden Tavsiye Edilir?

Sandeco metalik boya özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

● Metalik sedef efektli dekoratif kaplama boyasıdır,

● Canlı ve parlak pigmentler içerir ve bu sayede, yüzeyde parlak ve ışıltılı bir görünüm sağlar,

● Su bazlıdır, bu sebeple kokmaz ve sağlığa zarar vermez,

● Sağlığa zarar vermediği için evcil hayvan veya insanlar evdeyken uygulanmasında sakınca yoktur,

● Yüksek su buharı geçirgenliği özelliği sayesinde, bina nefes alabilir ve nemi dışarıya atabilir,

● Parfümlü özelliği ile hoş bir koku yayar.

Seçmeyi düşündüğünüz Sandeco metalik boyanın ürün sayfasında boyanın uygulanma yöntemleriyle ilgili detaylı bilgilere ve video’lara ulaşabilirsiniz. Sandeco metalik boya çeşitleri: Atracto/Atracto Touch, Vivaldi ve Sandeco Art/Art Velvet.

Metalik Boya Nasıl Yapılır?

Yüzey yapısına ve kullanılacak boya türüne göre değişiklik gösterebilir, ancak metalik boya, genellikle iç cephelerin son katında kullanılmaktadır. Metalik boyalarda duvarda istenen dokunun her yerde eşit bir şekilde elde edilebilmesi için boyanın homojen dağılımı önemlidir. Bu sebeple, boya kutusu ilk açıldığında bir spatula veya mikser yardımıyla boyanın karıştırılması gerekmektedir. Astarı atılmış, kuru ve pürüzsüz yüzeye metalik boya uygulanır. Yüzey pürüzsüz değilse önceden biraz zımparalanabilir. Metalik boyanın değmesi istenmeyen yerlere ve duvarın boyanmayacak olan yüzeyle birleşim kısımlarına bir bant çekilebilir. Boya işlemi tamamlandıktan sonra bant çıkartılır ve böylece o yüzeylere boya gelmemiş olur. Boyanın ve duvarın özelliklerine göre tavsiye edilen fırça, rulo veya mala ile duvara metalik boya uygulanır. İki kat uygulanacaksa ilk kat atıldıktan ve ilk kat kuruduktan sonra, gerekli uygulama aleti (fırça, mala, rulo, vb.) ile yama desenleri verilebilir. Uygulama yapılırken ve boyanın kuruma süresi boyunca ortam aşırı sıcak veya aşırı soğuk olmamalıdır. Tavsiye edilen mekan sıcaklığı yaklaşık +5°C ve +35°C arasındadır. Boya kendiliğinden kuruduktan sonra farklı bir işlem gerektirmez, duvar kullanıma hazır hale gelir.